מדע ומוסיקה אנדלוסית במרכז הבמה – צלילי הפיזיקה במקיף ד באשדוד

תוכנית לימודית ייחודית ופורצת דרך בשיתוף אדמה אגן מאפשרת לתלמידים באשדוד ללמוד פיזיקה באמצעות מוסיקה. התכנית פותחה במסגרת שיתוף פעולה בין מקיף ד', בהובלת בת-אל שפריירגן אלחזנוב מרכזת הפיזיקה בחט״ב ובין המחלקה החינוכית של התזמורת האנדלוסית בהנהלת איריס חליפה. השילוב בין מוסיקה אנדלוסית למדעים הוא ייחודי לתוכנית ומאפשר למידה הקשרית של מושגי יסוד מעולם הפיזיקה, כמו אורך גל, תדר, תהודה ועוד.

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

בשנה האחרונה הגיעו תלמידי כיתת מופת משכבה ז׳ בבית הספר מקיף ד׳ באשדוד לשלושה קונצרטים של התזמורת האנדלוסית, במהלך יום הלימודים. הם נהנו גם מהרצאה של מומחה על המנגנונים המאפשרים את הפיכת התדרים לצלילים הנשמעים באוזן האנושית ומכיתות אומן של נגני התזמורת שהגיעו עם הכלים הייחודיים לבית הספר

כל אלו אינם במסגרת מגמת מוסיקה, אלא חלק מתוכנית הלימודים בפיזיקה ומדעים. חברת אדמה אגן, יחד עם מקיף ד' והתזמורת האנדלוסית ׳ פיתחו מודל ייחודי וחדשני של למידה חוויתית והקשרית של פיזיקה דרך מוסיקה אנדלוסית.

משתתפי התוכנית הרחיבו את דעתם במוסיקה אנדלוסית, בתהליך למידה עמוק. המוסיקה קיבלה קונטקסט נוסף, הילדים למדו לזהות את המימד הפיזיקלי של המוסיקה. התלמידים התרשמו מהתוכנית ובחרו בשם ובמוטו – ״צלילי הפיזיקה – פיזיקה בקצב אחר״. 

במפגשי האומן שנערכו בכיתה בחנו התלמידים את כלי הנגינה בהיבט פיזיקלי וענו על שאלות כמו – מדוע גודל וצורת הכלי משפיעים על גובה הצליל שהוא מפיק. במסגרת התוכנית הילדים התחלקו לקבוצות והם עמלים בימים אלו על בניית כלי נגינה בעצמם, מתוך הידע הפיזיקלי שרכשו. כלי הנגינה יוצגו באירוע שיא ב-19 ביוני.

הצלחת הפרויקט הביאה להרחבתו לתחומי לימוד נוספיםוגם מגמת הספרות במקיף ד׳ ובחסות אדמה, השתתפו התלמידים במופע התזמורת האנדלוסית על שירת אבן גבירול.

בת–אל שפריירגן אלחזנוב, מרכזת הפיזיקה בחט״ב, מובילה את התוכנית ומפתחת היוזמה, מציינת שפרויקט זה הינו דוגמא לייחודיות  בית הספר. מטרתו לסקרן את התלמידים ולעורר עניין וגיוון  בחומר הנלמד. עוד הוסיפה: ״חשוב לי מאוד שהתלמידים ידעו שניתן לייצר חיבורים שונים עם הפיזיקה גם מעבר לכיתה. השיעורים היו מגוונים, כך למשל למדנו את נושא "הגלים" בחוף הים. המפגש עם הנגנים  הוליד חקר כלי נגינה מבחינה פיזיקלית. התלמידים יממשו את הלמידה שלהם בבניית  כלי נגינה "דומים" המקיימים את החוקים הפיזקליים שרכשו״.

איריס חליפה, מנהלת המחלקה החינוכית בתזמורת האנדלוסית הישראלית, מסרה:  ״כולנו צריכים לשאוף לראות עוד מיזמים בהם הלימוד מתבצע בדרך של הקשרים. הפרויקט שלנו מראה שאפשר לצאת מהקווים גם בבתחום המדעים ולא ללמד מול הלוח. הילדים לא הפסיקו להפתיע אותנו ולמצוא אנלוגיות וחיבורים בין המדע והמוסיקה האנדלוסית שאפילו לא חשבנו עליהם. זה מרתק ללמוד מהילדים בתהליך של חשיבה עצמאית. אנחנו מודים לאדמה אגן, שרואים חשיבות להשפיע על דור העתיד ולקחו את המושכות על הפרויקט מהיום הראשון״. אילנה סיסו, מנהלת קשרי קהילה בחברת אדמה, מסרה: ״חברת אדמה רואה במפגש עם ילדים צעירים בתהליכי הלמידה ופיתוח החשיבה העצמאית, זכות ואחריות גדולה. אנו פועלים כל העת לקדם את החינוך למצוינות, בלימודי המדעים והחקר, בקרב תלמידי העיר, ושוקדים על פיתוח פרויקטים ומודלים חדשים ללימוד חוויתי ומרענן שילהיב וימשוך תלמידים ללימודי הפיזיקה והכימיה בתיכון

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן