העיוורים באשדוד:״ לא יגרשו אותנו מבית העיוור, נתבצר ובדחפורים לא יוציאו אותנו״

"אל תגרשו אותנו מבית מינה, זה האור שלנו בנפש. לכם יש אור, לנו יש אור בנפש בבית מינה. ״בית מינה זה הבית שלנו ואף אחד לא יוציא אותנו מפה״ כך מתחננים עשרות עיוורים מאשדוד שחוששים שיפנו אותם מהמקום בו הם פועלים עשרות שנים. מחר, חמישי , הם עולים להפגין מול לשכתו של שר הרווחה, מאיר כהן. מי יציל את העיוורים

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

סיפור מקומןם ומעצבן שממנו סובלים מזה מספר חודשים עשרות עיוורים מאשדוד זאת בשל תסבוכת גדולה בבית מינה, בית העיוור באשדוד, המעסיק עשרות עיוורים וכבדי ראייה: מצד אחד עמותת 'גשר' שזכתה בהפעלת בית מינה ומצד שני העירייה שלא מוכנה לשתף פעולה עם העמותה ומצד שלישי משרד העבודה והרווחה שהוציא את המכרז ולא מוכנה לשחרר את המכרז מחשש לתביעה. ובתווך העיוורים שנותרו חסרי אונים וחוששים שיפנו אותם משם לאחר עשרות שנים.

מזה עשרות שנים פועל "בית מינה" על ידי עמותת 'האגודה למען העיוור באשדוד' המספקת לכ-60 עיוורים וכבדי ראייה מפעל תעסוקתי. לפני מספר חודשים יצא שוב מכרז מטעם משרד העבודה והרווחה שמממן את הפעילות במקום ומשלם את שכר העובדים ובשל שיטת ניקוד מוזרה האגודה לא זכתה. מי שזכה היה  עמותת "גשר" בהנהלת מנכ"ל הליכוד בעבר.

מאז הזכייה של עמותת "גשר" לפני מספר חודשים נוצרה תסבוכת גדולה. העירייה לא מוכנה לאפשר לזכיין להשתמש במבנה השייך לה ברחוב הראשונים וללא קשר הזכיין בכלל מתכוון להעביר את הפעילות למקום אחר לגמרי, ולטלטל את חייהם של ציבור העיוורים, המתקשים להסתגל למקום חדש, בטח מחוץ לעיר וחשים "מגששים באפלה". העיוורים מסרבים לכך, ומצד אחר העירייה שלא מוכנה לשתף פעולה עם הזכיין מסיבות שלה הודיעה כי בכוונתה להפעיל את המקום בעצמה ופנתה למשרד הרווחה כדי שהתקציב לשכר העיוורים  ועפילות יועבר אליה. משרד הרווחה טוען כי הוא בבעייה מאחר ויש זוכה והחשש שלו שהוא ייתבע וביקש מהעירייה שתישא באחריות התביעה.

בפועל, לא קורה כלום. כל צד מתבצר בעמדתו והעיוורים בינתיים ממשיכים פעילותם בבית מינה והכי חוששים שיפנו אותה משם. השבוע הם עלו ללשכתו של ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ודרשו פתרון וסיוע לבעיה. מחר, חמישי הם עולם ללשכתו של שר העבודה והרווחה, מאיר כהן לדרוש ממנו פתרון ודרישה שלא יפונו.  

באשדוד מאז הייתה עיר קטנה דאגו לציבור העיוורים, הרבה בזכות רעיית ראש העירייה המיתולוגי, חנה צילקר, רעייתו של צבי צילקר, שדאגה לרווחת ציבור העיוורים ולשיקומו. האגודה למען העיוור באשדוד נוסדה בשנת 1967 ומאז מעניקה שירותי תעסוקה לאוכלוסיית העיוורים וכבדי ראיה תושבי אשדוד והסביבה. ״בית מינה" הנמצא ברחוב הראשונים ברובע א' מעסיק כ-60 עובדים ובמקום הוקם מערך ייצור מיוחד הרכבה ואריזה עבור מפעלים שונים בארץ. מדובר באנשים שמתקיימים מקצבת נכות מטעם הביטוח הלאומי. תנאי העסקה של העיוורים: שעון קבוע  (שכר יומי של 53 ש"ח ליום) שכר זעום, אך מסייע להם להתקיים בכבוד. במקום גם עובדים אנשים במסגרת עבודות שירות.

 כידוע גם משרד הרווחה דאג לשילוב ציבור בעלי מוגבלויות בעבודה. בשנת 1964 הקים משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (את ה"קרן למפעלי שיקום למוגבלים" כהקדש ציבורי, הקרן משמשת הלכה למעשה הזרוע הארוכה של משרד הרווחה. בפברואר 2018 שונה שמה של הקרן ל"גשר שירותי השיקום התעסוקתי של ישראל”. מטרת הקרן היא לסייע לאדם עם מוגבלות, באמצעות השיקום התעסוקתי, לפתח את הפוטנציאל התעסוקתי שלו כדי שיתקדם על פני רצף של אפשרויות תעסוקה. המדינה אינה מתקצבת במישרין את הקרן במסגרת תקציב המדינה, אלא מעבירה לקרן תשלום עבור השירות שהיא נותנת לכל אדם. אלא מה? בראש עמותת גשר, עומד אריק ברמי, בעבר מנכ"ל הליכוד. במאי 2019 ספג ברמי ביקורת נוקבת בדו"ח מבקר המדינה, בגין התנהלות כספית לא תקינה לכאורה עד כדי "חשש לפגיעה בטוהר המידות", כהגדרת הדו"ח. מהעולה בדו"ח מבקר המדינה, עולה לכאורה  אי סדרים במכרז לבחירת מנכ"ל הקרן, בהעסקת עובדים ובתהליך העברת מטה הקרן, לצד חגיגת בונוסים, הטבות והלוואות בהיקף של עשרות אלפי שקלים למנכ"ל. ברמי מונה במאי 2017 למנכ"ל. בראש ועדת האיתור עמד מנכ"ל משרד הרווחה, אביגדור קפלן, ובמכרז – קובע המבקר – נפלו פגמים. כך למשל, ברמי לא עמד בתנאי הסף של השכלה אקדמית בתחום הרלוונטי לעיסוקיה של הקרן. בדו"ח המבקר מפורטת  שורה של תנאים טובים להם זכה ברמי, ונטען כי ברמי לטענת המבקר קיבל החזר הוצאות אש"ל גלובליות בניגוד לחוזה העסקתו, ובלא אישור ועד הנאמנים. ועוד שורה של צ'ופרים לכאורה המפורטים בדו"ח.

גשר כאמור התמודדה במכרז על הפעלת "בית מינה" וזכתה. מדובר במכרז שנערך כל 5 שנים. ואשר במכרז האחרון שתוצאותיו התקבלו בדצמבר 2010 הוחלט על ידי משרד הרווחה שמי שיפעיל את המסגרת התעסוקתית היא עמותת ׳גשר׳. ל׳גשר׳ כיום, אין מבנה ולכן עתיד באי "בית מינה" לוט בערפל. לטענת האגודה למען העיוור נפלו "כשלים" חמורים במכרז, עד כדי שעולה החשש כי המכרז נתפר, והיא הגישה עתירה בנושא נגד משרד הרווחה ועמותת גשר. התביעה, באמצעות עו"ד שרון גלילי ממשרד עורכי הדין גלילי-דגן, מתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים. לדברי האגודה למען העיוור ״במהלך כל השנים במשרד הרווחה נושא עיוורים וכבדי ראיה היו בפיקוח השירות לעיוור. לאחרונה משרד הרווחה החליט שהוא מאגד את כלל הנכויות תחת מחלקה אחת ולדעתנו מכאן מתחילה חוסר הרגישות לנושא וההבנה שמדובר באנשים עיוורים ולא ניתן להשוות אותם לנכויות אחרות."

העיוורים לד״ר לסרי: ״אנחנו לא אנשים רגילים״

לפני כחודש ב- 21.2.21 כתבו העובדים בבית מינה מכתב אל ראש העירייה ד"ר יחיאל לסרי ולממלא מקום ראש העירייה אבי אמסלם יו"ר ש"ס בעיר, במכתב בו הם קובלים על החשש שיוותרו ללא עבודה, ללא תעסוקה או שידרשו לנסוע מחוץ לעיר למבנה חדש ולא מוכר. בין היתר הם כותבים: "אנחנו ציבור העיוורים ולקויי הראייה העובדים במסגרת התעסוקתית 'בית מינה' פונים בבקשה למעורבותך בנושא המשך הפעלת 'בית מינה' במידה והאגודה למען העיוור לא תזכה בהליך המשפטי". הם ממשיכים וכותבים אל ד"ר לסרי: "נדהמנו לשמוע שעמותה אחרת זכתה במכרז של משרד העבודה  להפעלת 'בית מינה' בהפרש של 0.8 נקודות. מציאות שתגרום לפגיעה בנו הן מבחינת שינוי מקום התעסוקה שאליו אנו רגילים ולשינוי בצוות המפעל, אנחנו עובדים שנים רבות 'בבית מינה' שמשמש עבורנו בית שני והינו חלק משמעותי משגרת חיינו. נציין כי מדובר במקום נגיש לעובדי המפעל להגעה באופן עצמאי בהליכה או בתחבורה ציבורית. בנוסף, אנחנו אנשים מבוגרים שעברנו תהליך ארוך עד שהצלחנו להרגיש ביטחון בניידות עצמית גם בתוך המבנה.  חשוב לנו להדגיש כי אנחנו לא אנשים רגילים שקל להם לעבור ממקום מוכר למקום חדש בשל המוגבלות הקשה שאתה אנו מתמודדים מדי יום.  כיום אנחנו מכירים את כל חדרי העבודה גודלם ותכולתם, מיקום עמדות העבודה, מה שמקנה לנו עצמאות, ביטחון, יציבות ותחושה שאנחנו לא עיוורים. חשוב לנו שתבינו מה אנחנו עוברים בחיי היום יום ומה שנותר לנו זה המפעל המוגן שלנו 'בית מינה', שאותו לא נרצה לעזוב עד יום מותנו אלא אם יצטרכו להוציא אותנו בכוח. אנחנו לא מוכנים להיות חפץ שזורקים ממקום למקום".

עו"ד נכט לשר הרווחה: "מדובר במקום אשר משמש להם כבית שני, הוא נגיש עבור

יש לציין בעניין הזה את סגן ראש העיר, עו"ד אלי נכט ששיגר פנייה דחופה לשר הרווחה בדרישה למנוע את פינוי העיוורים מבית מינה. "אני פונה אלייך בבקשה לשקול שוב את פינויו של "בית מינה" לטובת עמותת "גשר". בית מינה מהווה מסגרת תעסוקתית-שיקומית לאנשים בעלי עיוורון ולקות ראייה, שתנאי העבודה בה מותאמים למגבלת הראיה ומקנים לעובדים גמול כספי. מדובר במפעל בעל חשיבות רבה וכבירה, אשר מהווה חלק בלתי נפרד משירותי התעסוקה והרווחה בעיר אשדוד.

חשיבות המפעל מתבטאת בכך שהוא מופנה לאנשים עם עיוורון ולקות ראייה בגילאי 20 ומעלה, המתקשים להשתלב בתעסוקה בשוק הפתוח בשל גילם, מוגבלות נוספת או העדר הכשרה מקצועית.

מדובר באחד מן המוסדות החשובים ביותר בעיר אשדוד. מפעל זה קיים כבר 50 שנה ומהווה מקום בו אנשים עם מוגבלויות משתלבים באופן ישיר ואקטיבי בחברה, ובכך תורמים באופן משמעותי לכלכלת העיר אשדוד ו לרווחת כלל התושבים.

מדובר באנשים אשר מבקשים להשתלב בחברה ולהיות חלק מהכלל חרף מוגבלותם.

אבקש לציין כי עיריית אשדוד מעוניינת בהמשך פעילותו של מפעל זה, שכן חשיבותו היא לא רק כלפי תושבי אשדוד ככלל, אלא הוא חשוב גם לעובדים בו הן בצורה פיזית והן ריגשית. מדובר במקום אשר משמש להם כבית שני, הוא נגיש עבורם, ומאפשר להם להגיע באופן עצמאי בין בהליכה ובין בתחבורה ציבורית. העובדים עברו תהליך ארוך עד אשר הצליחו להרגיש ביטחון בניידות באופן עצמאי, בהגעתם למקום החדש.

חשוב להדגיש כי מדובר באנשים אשר מעבר למקום חדש אינו פשוט עבורם כלל, בשל מוגבלותם אשר איתה הם מתמודדים יום יום. בבית מינה, הם מכירים כל עמדת עבודה וכל חדר עבודה, דבר המעניק להם תחושת ביטחון, עצמאות ושוויון מלא.

הנני מבקש ממך לבחון את נושא פינוי המפעל ומצב הדברים על מנת שנוכל להפעיל את המסגרת השיקומית למענם והם יוכלו לקבל את השירות המיטבי ביותר במפעל המונגש לצרכיהם ומשמש להם כבית".

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן