אוזניים מזהב?

יוקר המחייה הגיע גם למחירי אוזני המן, מאפה העשוי בעיקר מקמח ומים, המסמל את פורים, והמחירים מאמירים ועולים. כך למשל ב׳רולדין׳ תשלמו 140 שקלים לקילו אוזני המן. לעומת זאת ברשת האשדודית ׳בוטיק הפיתה׳, תשלמו על קילו אוזני המן רק 40 שקלים. ראש הממשלה נפתלי בנט: ״מחיר אוזני המן בלתי מתקבל על הדעת״

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

שבועות לפני שפורים מגיע, כבר ניתן להריח את אוזני ההמן המסורתיים מהקונדיטוריות ורשתות השיווק. המשולש הזה עם מילוי פרג או תמרים, שוקולד ועוד הוא חלק מחגיגות פורים. אלא שהשנה ה״חגיגה״ מתחילה במחירי אוזני המן שהתייקרו מאוד, על מאפה העשוי בעיקר מקמח ומים, אך מחירו עלה מאוד. כך עולה מבדיקה שנערכה במוסף ׳ממון׳ של ידיעות אחרונות.

יוקר המחייה הגיע לאוזני המן

 מהנתונים עולה כי ברשת ׳רולדין׳ יעלה ק"ג אוזני המן כ-140 שקלים, לעומת כ-120 שקלים רק לפני שנתיים. מדובר בהתייקרות של יותר מ-16%.רשת הקונדטוריות ׳ג׳ייקובס׳ יעלה קילו אוזני המן 146 שקלים, עלייה של 10% לעומת פורים אשתקד. גם  ברשת הקונדטוריה ׳שני׳ חלה עליה של 7‪.6% וקילו אוזני המן עולה 139‪.9 שקלים. במאפיית ׳לחמים׳, לפי הבדיקה עולה כי יש הפרש שקל מהשנה הקודמת, אך המחיר לקילו אוזני המן עולה 145 שקלים פחות שקל משנה קודמת. ברשת ׳מאפה נאמן׳ עלה קילו אוזני המן במילויים שונים 80 שקלים.

בבדיקה מצאו כי ברשתות השיווק הגדולות ניתן למצוא אוזני המן בשליש ממחיר הקונדיטוריות. קילו נמכר ברשת רמי לוי ב-18.9. כשמשווים זאת לשנה שעברה אז גבו ברשת 10 שקלים לקילו – מדובר בהתייקרות של 89%. ברשת של ׳רמי לוי׳ ניתן למצוא קילו בתפזורת גם ב-39.9 שקל. בשופרסל דיל נשלם 48 שקל לקילו, 3% פחות יחסית לשנה שעברה. בסניף של רשת ויקטורי סניף תל מונד קילו אוזני המן ׳פילסברי׳ עומד על 42 שקל, אולם ניתן למצוא ברשת אוזני המן במשקל ב-35 שקלים לקילו – התייקרות של 29.6% לעומת שנה קודמת.

בבדיקה נמצאו גם כמה רשתות שהוזילו השנה את המחיר. ברשת לחם יין נמכרו ב-2021 קילו אוזני המן ב-152 שקל לקילו ואילו השנה נשלם רק 137 שקל. ב׳ביסקוטי׳ נמכר קילו ב-152שקל והשנה מוכרים ברשת קילו ב-144 שקלים לקילו.

התגובות שניתנו בבדיקה של ׳ממון׳: רמי לוי אמר: "בניגוד לקונדיטוריות הבוטיק, אצלנו אין ענין של התייקרות חומרי גלם. הסיבה להבדל במחיר היא שאת הקניה המאסיבית עושים בסמוך לפורים. ולכן 10 ימים לפני אנחנו  תמיד יוצאים במבצעים אטרקטיביים. גם השנה המחיר יירד משמעותית לקראת החג, ואני מאמין שהמתחרים יורידו מחירים בעקבות המבצעים שלנו". מקונדיטוריה שני: "הסיבה לעליית המחיר היא בגלל שהכל התייקר. חומרי הגלם, האריזה, ההוצאות השוטפות חשמל ארנונה וכו', ובמקביל גם עליית שכר העבודה". מ׳רולדין׳ נמסר כי בשל התייקרות עלויות הייבוא, חומרי הגלם וחומרי האריזה, החברה נאלצת לעדכן מחירים.

איפה ניתן למצוא באשדוד אוזני המן ב-40 שקלים לקילו?

באשדוד ברשת ״בוטיק הפיתה״ ניתן למצוא קילו אוזני המן במילויים שונים ב-40 שקלים. מ״בוטיק הפיתה״ נמסר כי המחיר נשאר כמו בשנה שעברה.

בנט: ״המחיר בלתי מתקבל על הדעת״

בעקבות הפרסום על מחירי אוזני המן קמה סערה ציבורית ברשתות. ואחרי חרם הפסטה, יש שקוראים להחרים את רשת ׳רולדין׳. הסערה הציבורית הגיעה עד לפתחה של הממשלה בישיבתה השבועית. ראש הממשלה התייחס למחיר של אוזני המן ואמר ״המצב הזה, שבו מחירן של אוזני המן- קינוח פשוט שמשמש את כל בית ישראל לחגיגות הפורים- מגיע ליותר מ-100 שקלים לקילו, הוא בלתי מתקבל על הדעת. זו לא צריכה להיות ברירת מחדל של הצרכן לשלם מחירים מופקעים כאלה. עכשיו, כשהחיים חוזרים למסלולם, זה הזמן למתוח קו בין הנתונים המצויינים של הכלכלה לבין המחיר  של אוזני המן ומנת פלאפל. צריך להקל על יוקר המחיה של אזרחי ישראל, ואנחנו כבר עושים את זה. זו משימה גדולה שמוטלת על כל שרי הממשלה הזאת, לבלום את עליית המחירים, ויש לנו את הכלים לעמוד בה״.

הרב אבינר: ״אל תאכלו אוזני המן״

פסק הלכה מפתיע לקראת פורים. הרב שלמה אבינר, מחשובי הרבנים בציונות הדתית ונשיא ישיבת ׳עטרת כוהנים׳ נותן 3 סיבות מדוע לא לאכול אוזני המן: הסיבה הראשונה לקריאתו של הרב היא שאין לאכילת אוזני המן מקור ״אין שום מקור קדום על מנהג זה. לכן אין לזה כח של מנהג. כמובן, אחרי שנהגו, נכתבו דרשות רבות, שהן דברי מוסר יפים, אך לא מנמקים מנהג חדש. וכמובן נשאלת השאלה: מה הקשר בין עוגיה זו להמן, ובמיוחד לאוזניו. אם כן, המקור הוא ביידיש "המן טאַש", כלומר כיסני המן, וכנראה המקור של היידיש הוא מהגרמנית Mohntasch, כלומר כיס פרג״.

הסיבה השנייה זה לא בריא. ״יש שם הרבה סוכר, שומן, קלוריות. כידוע, יש לאכול מזון בריא, כמבואר ברמב"ם הלכות דעות פרק ד׳, כי הנהגה בריאה היא מדרכי ד', והרי יש ללכת בדרכי ד', כמבואר שם בפרק א׳. כמובן, אוזן המן אחת לא תזיק, אך אנו אוכלים די מזון לא בריא כל השנה, אז אין ענין להוסיף עוד, מתוך אמונה שיש בזה מנהג ישראל טהור וקדוש״.

 והסיבה השלישית מחירן היקר. ״פעם המחיר של 1 ק"ג אוזני המן, נע בין 50-30 שקל. עתה הוא אמור להגיע עד 140 שקל. לכן אל תקנה, ואם תקנה אז במחיר זול או אל תקנה בכלל. הרי יש מנהג לאכול דג בשבת, ובכל זאת הביא המשנה ברורה: "אם מוכרי הדגים מייקרין השער, נכון לתקן שלא יקנו דגים איזה שבתות עד שיעמוד השער על מקומו" (שו"ע או"ח רמב מ"ב סק"ב). יש אפילו סיפור שכך עשו פעם בווילנא, אז באו הדייגים להתחנן בפני הגאון מווילנא לביטול התקנה, אך הוא לא ויתר. כשהם יצאו, העיר להם: זכרו, גם לכם, אסור לאכול דגים״.

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן