במסיבת עיתונאים לקראת פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה, שכינס לסרי, בהשתתפותו של ראש מינהל החינוך, אריה מיימון ,עלה כי מערכת החינוך באשדוד תגדל בשנת לימודים הקרובה ב-797 תלמידים. לבתיה"ס בעיר ילכו 58,714 תלמידים, 26,946 מהם בחינוך החרדי המוכר- שאינו רשמי, שמהווים 45% מכלל התלמידים בעיר.
במערכת החינוך בעיר עדיין חסרים מורים- בעיקר במדעים. זאת למרות שהעירייה גייסה גם לקראת שנת הלימודים הקרובה, כמו בשנה החולפת, מורים מחברות הייטק ומשלמת להם כפליים מהתעריף של משרד החינוך. חסרים גם עדיין אנשי טיפול, בהם פסיכולוגים ועובדים סוציאליים. למרות שגם לאנשי טיפול משלמת העירייה תעריף גבוה מהמקובל בשירות הציבורי, היא הצליחה לגייס עד כה רק 30% מכוח האדם הנדרש. הסיבה היא שבעקבות המלחמה מועסקים מטפלים רבים בשירות המדינה, בטיפול בנפגעי המלחמה.
לנוכח הימשכות המלחמה, מערכת החינוך בעיר ערוכה לכל תרחיש ומוכנה ללימודים גם תחת איום. מבני מוסדות החינוך מוגנו באמצעות תקרות בטון כפולות וקירות בטון כפולים, ולשעת הצורך קיימת מאז הקורונה מערכת ללימוד מרחוק.
בשנת הלימודים הקרובה יושם דגש על שיקומה של מערכת החינוך בעקבות השלכות המלחמה עליה, בין היתר סגירת פערים, התרכזות בלימודי ליבה ונתינת מענים רגשיים. כדי לעמוד במשימות המדוברות הוגדל תקציב החינוך והוא יעמוד על למעלה ממיליארד שקל, כש-257 מיליון שקל מיועדים לפיתוח. במסגרת התקציב המדובר, יוכפלו תקציבי מוסדות החינוך המיוחד, ובין השאר תוכנס אליהם תוכנית "גפן".
בעקבות השלכותיה של מלחמת "חרבות ברזל" על מערכת החינוך, שבין היתר החמירה את הפערים בפריפריה, ישוקם בשיתוף עם מכון וייצמן, תחום לימודי המדעים בבתיה"ס היסודיים. בבתיה"ס העל יסודיים יפותחו תוכניות מצוינות ויורחבו משמעותית תוכניות ההייטק והסייבר. ל-4 תיכונים תוכנס לחטיבות הביניים התוכנית "גשרים". יימשך פיתוח תוכניות מצוינות: בגני החובה יילמדו, בין היתר, אנגלית ורובוטיקה. בבתי הספר היסודיים תתקיים, בין היתר, במסגרת תוכנית קנגרו, אליפות העיר בחידות במתמטיקה, ותופעל התוכנית " רק מילה בעברית" – לעידוד הקריאה והעשרת השפה. בבתיה"ס העל יסודיים ילמדו "בינה מלאכותית", ו"חינוך לחלל".
במסגרת "תוכנית טראמפ" יוגדל מספר התלמידים הלומדים מתמטיקה 5 יחידות, ישופרו מיומנויות השפה הדבורה האנגלית, 100 תלמידות ילמדו במסלול "מדעניות העתיד" ו- 180 תלמידים ילמדו בתוכנית "ניצנים ג'וניור". באשר למשפחתוני הגיל הרך- מאפס עד שלוש: תושלם העברתם ממינהל הרווחה למינהל החינוך ותושלם במינהל החינוך הקמת יחידת הגיל הרך העירונית.
במגזר החרדי החל תהליך, שמתקיים גם ברחבי המדינה, בו עוברים מוסדות החינוך החרדיים העצמאיים, ליחידת החינוך החרדי הממלכתי, במשרד החינוך. בשנת הלימודים החולפת כבר עברו למסגרת המדוברת כ- 1500 תלמידים מחסידות בעלז באשדוד. צפוי שבשנה הקרובה מגמה זו תתרחב. מי שמחליטים לעבור למשרד החינוך מקבל את כל הסיוע מהעירייה. מגמה נוספת שנמשכת היא העברת מבנים מהחינוך הממלכתי, שתלמידיו התמעטו, לחינוך החרדי, כמו למשל ברובע ו'.
מאחר ובבי"ס הראל נותרו רק עשרות בודדות של תלמידים והוא נסגר, המבנה הועבר לחינוך החרדי. תלמידי הראל שובצו לבתי"ס ברבעים אחרים והעירייה תממן את נסיעותיהם לבתיה"ס החדשים שלהם.
ברחבי העיר נסגרו 15 גני ילדים, עקב התבגרות האוכלוסייה ומעבר משפחות לרובעים אחרים. ממוצע מס' התלמידים בגנים עומד על 27 ילדים, אם כי בגנים מבוקשים מגיע מספר התלמידים ל-35.
באשר לנשירה ממערכת החינוך: מהנתונים שהוצגו עולה כי חלה בתחום זה עלייה. בתשפ"א עמדה הנשירה על 0.3%, ב-תשפ"ב- על 0.4% ובתשפ"ג- על 0.6%.