מתי פציעה בזמן אזעקה מוכרת כפגיעת איבה – וממי מקבלים פיצוי?

על רקע מבצע "שאגת הארי" והעלייה במספר האזעקות, מתברר כי חלק ניכר מהנפגעים כלל לא נפגעו מהטילים עצמם – אלא דווקא בדרכם למרחב המוגן או בתאונות שאירעו בזמן האזעקה. עו"ד דותן לינדנברג, המתמחה בתביעות נזקי גוף, עושה סדר בשאלה המורכבת: מי נחשב לנפגע איבה, ומתי יש לתבוע את הביטוח

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

פציעה בדרך לממ"ד – כן, זה יכול להיחשב לפעולת איבה
לדברי עו"ד לינדנברג, פגיעה שאירעה בזמן אזעקה בדרך למרחב מוגן עשויה בהחלט להיות מוכרת כפגיעת איבה. בין המקרים: נפילה במדרגות בדרך לממ"ד, פציעה מדלת מקלט, ואף תאונות דרכים שאירעו בעקבות בלימה פתאומית או ניסיון לעצור בצד הדרך בשל האזעקה. גם אירועים רפואיים חריפים, כמו התקף לב שנגרם מהלחץ בזמן ריצה למקלט, עשויים להיות מוכרים – בכפוף להוכחת קשר ישיר לאירוע.

תאונת דרכים בזמן אזעקה – איבה או ביטוח חובה?
ההכרעה תלויה בנסיבות. אם התאונה נגרמה ישירות מהאזעקה – למשל סטייה מהנתיב או בלימה חדה בשל ניסיון להגיע למרחב מוגן – ייתכן שמדובר בפעולת איבה, והפיצוי יינתן דרך ביטוח לאומי.
לעומת זאת, אם מדובר בתאונה "רגילה" שאירעה בזמן אזעקה אך ללא קשר ישיר אליה – יש להגיש תביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מול ביטוח החובה של הרכב.

גם חרדה עשויה להיחשב לפגיעת איבה
נפגעים הסובלים מחרדה בעקבות המלחמה עשויים להיות מוכרים כנפגעי איבה, בתנאי שיוכח קשר סיבתי בין מצבם הנפשי לאירוע. ההכרה נבחנת על ידי הרשות המאשרת במשרד הביטחון.
למרות שבדרך כלל נדרש אירוע ספציפי, קיימים תקדימים להכרה גם במקרים של חשיפה ממושכת לאיומים ביטחוניים, כמו מגורים באזורי ירי לאורך זמן.

מה מקבלים נפגעי איבה?
הכרה רשמית כנפגע פעולות איבה מזכה בסל זכויות רחב, הכולל תגמולים חודשיים או מענק חד-פעמי, טיפולים רפואיים ונפשיים, שיקום מקצועי, וכן הטבות כלכליות כמו הנחות בארנונה, חשמל ומים והקלות במס.

מה עושים מיד אחרי הפגיעה?
השלב הקריטי הוא תיעוד: יש לפנות לטיפול רפואי בהקדם ולוודא כי ברישום מצוין שהפגיעה אירעה בזמן אזעקה ובדרך למרחב מוגן. בנוסף, מומלץ לאסוף ראיות מהזירה – צילומים, פרטי עדים ודוחות משטרה.
במקרה של דחיית הבקשה, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט, שיכול לקבוע קשר סיבתי ולהורות על המשך טיפול והכרה בזכויות.

בשורה התחתונה: לא כל פציעה בזמן אזעקה מוכרת אוטומטית כפגיעת איבה – אך כאשר מתקיים קשר ישיר לאירוע הביטחוני, ייתכן שהזכויות רחבות ומשמעותיות יותר.

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן