לפני כשלושה שבועות הזהיר העיתונאי שמעון איפרגן בכתבה שפורסמה באתר "מאקו" מפני הנסיעות למרוקו. הכתבה פורסמה בימים שבהם מאות מישראל טסו למרוקו, כדי להיות נוכחים בהילולות השנתיות שנערכות בתקופה זו, ובראשם ההילולא של רבי דוד ומשה הקבור בבית העלמין באזור כפר אגויים הנמצא מעבר להרי אטלס, שם מתקבצים מידי שנה מאות חוגגים מרחבי מרוקו, מאמריקה, מאירופה וכמובן כמה עשרות רבות מישראל.
גם אני כמעט מידי שנה, נוסע לכפר שבו נולדתי אותו עזבתי בגיל 10, להילולה השנתית של צדיק הכפר הקבור שם מזה מאות שנים, ואשר מתקיימת בראש חודש חשון. להילולה מגיעים כמאה איש ואישה, ממרוקו, מצרפת וכמובן מישראל.
מאחר שבשנה הקודמת לא נסעתי עקב המלחמה, השנה החלטתי לנסוע. כמה ימים לפני הנסיעה פורסמה כאמור, כתבתו של איפרגן באתר "מאקו" המזהיר את אלה שמתכוונים לנסוע למרוקו.
חבריי וילדיי שלחו לי את הכתבה, וביקשו שאבטל את הנסיעה. מכיוון שנסעתי עשרות פעמים למרוקו, ומכיוון שאני מדריך מוסמך למרוקו מטעם משרד התיירות הישראלי לאחר קורס מיוחד ויחיד שהיה מטעם משרד התיירות הישראלי לפני עשרות שנים, לא עלה בליבי שום הרהור ושום חשש מנסיעה למרוקו.
בכתבה של העיתונאי שמעון איפרגן מצטט יהודי תושב מרוקו שאומר: "אני מרגיש פה כמו בעזה", אומר י', יהודי שגר במרוקו, בראיון ל mako-"ביום שבת היו עשרות הפגנות תמיכה גדולות בחמאס, בחיזבאללה ובאיראן בכל רחבי מרוקו. מעולם לא הייתה שנאה כזו נגד מדינת ישראל ואני נולדתי במרוקו וגר בה 50 שנה. יש חרם גדול על חנויות של יהודים, לא קונים מאיתנו סחורות, נפגענו כלכלית בצורה קשה ביותר. גם הרשויות במדינה הפכו לפרו פלסטיניות ולצערי נראה שמרוקו עקפה את טורקיה בשנאתה למדינת ישראל וליהודים. השוטרים ברחובות מעלימים עין מההפגנות שרובן לא חוקיות, יהודים שיש להם עסקים בורחים מפה ונשארו רק המבוגרים מהמעמד הנמוך שחוששים לצאת מהבתים שלא יעשו בהם פרעות".
איפרגן מביא ציטוט מחברי הקהילה היהודית שזועמים על כך שהמלך והרשויות במרוקו, המשטרה, בתי המשפט והתביעה לא יוצאים נגד ההפגנות ומונעים אותן.
איני בא להגן על שלטונות מרוקו, נכון שיש הפגנות נגד ישראל, אך אלה הפגנות לא אלימות ונערכות רק ברחובות מסויימים בערים הגדולות. לא שורפים דגלים. לאחר מספר שעות שהוקצו להם, המפגינים מתפזרים לבתיהם.
שלא יובן מדבריי שהעם במרוקו "ציוני אוהב ישראל". אבל דבר אחד אפשר לקבוע כמעט ולא פוגעים ביהודי או ישראלי.
המשטר במרוקו הוא חזק יציב, המקומיים סיפרו שהשלטונות "מעלימים" כל מי שמתכוון לפגוע בזרים, או בתושבים מקומיים או כל דבר שיזיק לשמה הטוב של המדינה.
למרות הכתבה "המפחידה" רכשתי כרטיס טיסה. התקשרתי לחבריי היהודים המתגוררים במראקש ובקזבלנקה, והופתעתי לשמוע את ביקורתם החריפה על הפרסומים בארץ. עליי לציין שלא מדובר ביהודי איראן שנאלצים לשבח ולהלל את השלטונות, אלא מדובר ביהודי מרוקו שחיו מאות ואלפי שנים במרוקו, אשר זכו לשמירה אדוקה מצד השלטונות וארמונות המלוכה לדורותיהם במשך מאות שנים.
חבריי היהודים הפצירו בי לבוא, כדי שאווכח שהכל שקט ורגוע.
בטיסתי מפורטו בפורטוגל למראקש טיסה של כשעה וחצי (במחיר של 35 יורו לכיוון אחד) המטוס היה מלא, ערבים, זרים ועוד. אני הייתי הישראלי אולי היהודי היחיד בטיסה זו.
כאשר נחתתי במראקש נאלצתי להמתין כשלוש שעות עד שיצאתי משדה התעופה. באולם היציאה הצטופפו כאלף איש שנחתו, מרוקו היא מדינת תיירות אהובה מאוד, תושביה מסבירי פנים. למחרת בבוקר הלכתי לבית הכנסת הסמוך לבית מלון שבו התארחתי.
בשער בית הכנסת מוצב קבוע שוטר, אשר לא בודק לא שואל. לפעמים הגיעו כמה ניידות שפירטלו במקום. בבית הכנסת היו עשרות מתפללים, ובתום התפילה חלקם היו עם כיפות על ראשם, חלקם ציציות בלטו בלבושם, וחלקם עם כובעים וזקנים.
בערב שבת בית הכנסת היה מלא, חלקם התפללו בחוץ מחוסר מקום, רובם תיירים מישראל. בתום התפילה הישראלים התפזרו, חלקם לארוחות כשרות מאורגנות, חלקם בבתים, חלקם בבית מלון, ומדובר בארוחות ברמה גבוהה מאוד.
נפגשתי עם הרבה אשדודים, בבית הכנסת, ברחוב ואפילו בארוחת שבת עשירה שאירגן מדריך הטיולים למרוקו המפורסם דוד אפללו מירושלים.
משפחת וענונו על קו אשדוד – מרוקו
בתפילת ערבית של שבת פגשתי משפחת ג'קי וענונו בהרכב מלא. אילן וענונו ומישל שבאו להילולה. הם עמדו על כך שאבוא איתם לארוחת ערב, אבל הבטחתי שאבוא לארוחת הצהריים, שם משפחת וענונו אירחה כחמישים אורחים לקידוש של שבת שכלל חמין.
למישל וענונו יש מסעדה כשרה ברמה גבוהה בקזבלנקה וסופר כשר במראקש למכירת דברי מזון, בשר כשר, יינות מישראל. ראש המשפחה וג'קי יליד מראקש שרוב זמנו במרוקו, כעס מאוד על הפרסומים בישראל שמסוכן במרוקו.
עליי לציין שמידי פעם בנוסף לשוטר הקבוע ליד בית הכנסת, מגיעות לפעמים ניידות משטרה למשך מספר דקות.
התרגשות מיוחדת היתה בתפילת שחרית בשבת בבית הכנסת, כאשר בפתיחת ההיכל בירך השליח ציבור את חיילי צה"ל, אח"כ נשלחה ברכה לחיילים הפצועים, ברכה לחטופים, ולסיום, נאמרה ברכה מיוחדת למלך מרוקו מוחמד השישי.
גם ג'קי קדוש יו"ר הקהילה היהודית במראקש זועם מאוד על הפרסום: "אליי לא הגיעה שום תלונה על פגיעה, הטרדה של יהודים, אנו מברכי חיילי צה"ל במרוקו, את הפצועים והחטופים, אנו מפחדים, אנו חיים בכבוד ושלום עם שכננו. חיים בביטחון גדול, בחופש הביטוי.
מכלוף אוחיון תושב וותיק במראקש ואחד מהפעילים הבולטים בבית הכנסת אומר "שאין שום פחד, צריך משנה זהירות כמו בכל העולם לגבי היהודים, בעיקר לקבוצות". אגב, מכלוף הוא אחיה של מרים פרץ שהיתה מועמדת לתפקיד נשיא המדינה.
לסיום, אני רוצה לציין שלא יובן מתוך כתבה זו שאני ממליץ על נסיעה למרוקו, אלא אני מציין כאן רק עובדות, כל אחד ושיקוליו.