לאחר הערעור: יצחק דרי ועמרם כנפו נשלחו לארבע שנים בכלא

בית המשפט העליון דחה את ערעורם של ממלאי מקום ראש העיר לשעבר (שהיו בתקופתו של צבי צילקר) וקבע: יצחק דרי ועמרם כנפו ילכו 4 שנים לכלא. כנפו ייכנס לריצוי עונשו בכלא ׳אהלי קידר׳ ביום 18.12.23, יצחק דרי ייכנס אף הוא לכלא ׳אהלי קידר׳ ב- 8.10.23 למשך 4 שנים. לדרי החליט בית המשפט לחלט מחצית הדירה משוויה בסך 1,375,000 מיליון שקלים, ובכך הגיעה לסיומה פרשת השוחד שנמשכה למעלה מחמש עשרה שנה, שבה הואשמו והורשעו תשעה קבלנים, רובם מאשדוד. כזכור, שופט בית המשפט המחוזי בן טולילה גזר את דינם של השניים, לאחר שהרשיע אותם בעבירות של קבלת שוחד. את הפרשה חשפה חברת מועצת העירייה עו"ד הלן גלבר

עונשם קוצר לארבע שנים. עמרם כנפו ויצחק דרי. צילום: דודי לוי, ׳כאן אשדוד׳
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

בפסק הדין של בית המשפט המחוזי מיום 21.6.22 הורשע עמרם כנפו בשלוש עבירות של לקיחת שוחד ושלוש עבירות של מרמה והפרת אמונים. בגין מעשים אלה נגזרו עליו 5 שנות מאסר בפועל; מאסר מותנה; קנס כספי בסך 100,000 ש"ח או 5 חודשי מאסר בפועל תמורתו; חילוט בסך 75,000 ש"ח; ופסילה מכהונה כחבר ועדה לתכנון ובניה.

יצחק דרי הורשע בארבע עבירות של לקיחת שוחד, בשתי עבירת מרמה והפרת אמונים וכן בעבירות הלבנת הון, פעולות ברכוש אסור וניהול ספרי חשבונות כוזבים. בגין מעשים אלה נגזרו עליו 6 שנות מאסר בפועל; מאסר מותנה; קנס כספי בסך 200,000 ש"ח או 8 חודשי מאסר בפועל תמורתו; חילוט מחצית מדירה בעיר אשדוד בשווי של 1,375,000 ש"ח; ופסילה מכהונה כחבר ועדה לתכנון ובניה. חברת כד-גל בע"מ שהקים דרי נגזר קנס (סמלי) בסך 100 ש"ח. 

האישום הראשון

בשנת 2017 הוגש לבית המשפט המחוזי כתב אישום שמייחס להם עבירות שוחד והפרת אמונים, שבוצעו בתקופה שבה אחזו במשרות ציבוריות בעיריית אשדוד. כנפו שימש בתקופה הרלוונטית לכתב האישום במספר תפקידים בעירייה ובכלל זאת סגן ראש העירייה, חבר מועצה וחבר בוועדת המשנה לתכנון ובניה ודרי שימש כממלא מקום ראש העירייה, כחבר מועצה וכחבר בוועדת המשנה. האישומים נוגעים לפרשות שונות שבמסגרתן קיבלו המערערים כספי שוחד מיזמים בזיקה לפרויקטים נדל"ניים בעיר אשדוד. כך, במסגרת האישום הראשון, הואשם כנפו כי סיכם עם יזם שידאג לשינוי ייעוד קרקע מבית החלמה ליולדות למגורים. בתמורה לכך, קיבל כנפו אופציה לרכוש את הקרקע בתמורה ל-2.1 מיליון ש"ח. בהתאם לסיכום זה, הוגשה בקשה לשינוי ייעוד הקרקע, וועדת המשנה המליצה לאשר 28 יחידות דיור בהמלצת כנפו. בהמשך, השתתף כנפו בישיבת ועדת משנה שבמסגרתה אושר פטור מהשגת יחידות דיור מתוך מאגר קיים (“יחידות אוויר”), וזאת מבלי שהודיע שיש לו עניין אישי בהחלטה. כנפו המשיך לקדם את הפרויקט כחבר בוועדת המשנה בדרכים שונות.

האישום השני

במסגרת האישום השני נטען כי חרף ניגוד העניינים שכנפו היה מצוי בו בשל המפורט באישום הראשון, המשיך לדון בבקשותיו של היזם שהגיעו לדיון בוועדה המקומית לתכנון ולבניה. 

האישום השלישי

במסגרת האישום השלישי נטען כי כנפו קיבל מחברת "מגדלי נוף" סך של 80,000 ש”ח, עבור קידום פרויקט בניה שבמסגרתו הוגשה גם בקשה להגדלת זכויות הבניה של החברה. מספר שנים לאחר שאושרה תוספת יחידות דיור בפרויקט, השתתף כנפו בישיבות שנגעו לתוספת נוספת של יחידות דיור. 

האישום הרביעי

במסגרת האישום הרביעי נטען כי בין יצחק  דרי לבין חברת "קדמת עדן" נערך הסכם שלפיו דרי יקדם פרויקטים שונים וביניהם פרויקט "מבוא אשדוד" בתמורה לתשלום. דרי פעל לקידום הפרויקט וקיבל סך של 46,893 ש"ח (כהלוואה לחברה בבעלות אחר)  וחלק בלתי ידוע מתוך 1.5 מיליון ש"ח. דרי הלבין את כספי השוחד על ידי ערבובם בכספים לגיטימיים, ביצע פעולות ברכוש אסור, ולא כלל בספרי הנהלת החשבונות שלו סכום של 1.5 מיליון ש"ח. כחלק מפעולותיו באישום זה, דרי שילם לכנפו סכום של 107,180 ש"ח בגין אישור מינהל מקרקעי ישראל לפרויקט. כנפו, לאחר שטיפל בהוצאת האישור, ניהל מטעם העירייה (בחלוף מספר שנים) את המשא ומתן מול חברת "מבוא אשדוד" תוך ניגוד עניינים. 

האישום החמישי

במסגרת האישום החמישי, נטען כי דרי נטל משלושה יזמים שזכו במכרז לשיווק קרקע ברובע ט"ז באשדוד שוחד בסך כולל של 2,348,322 ש"ח. דרי הציע ליזמים, לאחר זכייתם במכרז (ובהיותו חבר מועצה וחבר בוועדת המשנה), כי יפעל לאישור תוספות יחידות דיור בפרויקטים ברובע ט"ז, בתמורה לסכומי כסף שיקבל מהם. בישיבת ועדת משנה שבה לא השתתף דרי, אושרה תוספת של 15% לכמות יחידות הדיור המקורית; ובהמשך בישיבת ועדת משנה תמך דרי בהצעה נוספת שהיה כדי להיטיב עם היזמים, יותר משהומלץ על ידי הדרג המקצועי. 

האישום השישי

במסגרת האישום השישי מובאות שלוש פרשיות ביחס למגרשים שונים בעיר אשדוד. בכל הנוגע למגרש המכונה "מגרש 136", נטען כי כנפו קיבל כספים מבעל המגרש ומרוכשת המגרש בתמורה לקידום זכויות הבניה בו. כנפו קידם את הגדלת זכויות הבניה וסייע בהפחתת היטל ההשבחה. בכל הנוגע למגרש המכונה "ג'1", נטען כי דרי קיבל כספים מבעל המגרש  על מנת לקדם פרויקט במגרש, ולימים בדיון בוועדת המשנה הוגדלו זכויות הבניה בפרויקט. בכל הנוגע למגרשים המכונים "15" ו-"18"  כנפו ודרי השתתפו בישיבות בהן נדונו סוגיות שקשורות למגרשים, הגם שהיו מצויים בניגוד עניינים נוכח הפרשיות האחרות שבאישום זה. 

האישום השביעי

במסגרת האישום השביעי, נטען כי בשנים 2007-2006 נתן דרי הלוואה על סך 995,000 ש"ח מכספי חברת ׳כד-גל׳. בנסיבות אלו, העמיד עצמו דרי בניגוד עניינים ביחס לחברת ״יחד הבונים״, בהיותו מחד נושה של החברה ומאידך מייעץ לה וחבר מועצה שיכול להיטיב את מצבה. 

האישום השמיני

במסגרת האישום השמיני, נטען כי דרי סיכם עם הרצל שמריז, כי יקדם את פרויקט "שומרז סיטי" בעיר אשדוד וזאת בתמורה להעסקת חתנו כאדריכל הפרויקט ולמתן הנחה לשני ילדיו ברכישת דירות בפרויקט.

בסיום גזר הדין מציינים שופטי בג"ץ: "המערערים שלפנינו הורשעו בפרשת שחיתות חמורה שקשורה בהפעלת אחת מהסמכויות הרגישות ביותר של השלטון המקומי – הליכי התכנון והבניה. בעבור בצע כסף פעלו המערערים לקידום ענייניהם של יזמים ובעלי אינטרסים בתחום העירייה, העניקו להם תמורה ממשית תוך סטייה מן השורה. בפעולות אלו פגעו בדמותו של השירות הציבורי בכלל ובמאטריה הרגישה של הליכי תכנון בפרט. עבירות אלו מצדיקות הטלת עונשי מאסר ממושכים, וכך אכן קבע בית המשפט המחוזי במקרה שלפנינו. ואולם, השיקולים שפרטנו לעיל, ובהם נטילת האחריות של המערערים על מעשיהם, חלוף הזמן ואחידות הענישה, כמו גם גילו ומצבו הרפואי של דרי מוליכים למסקנה כי יש להקל – במידת מה – בענשם של המערערים, וכך אציע לחבריי לעשות. 

ויודגש: לא בנקל אנו מורים כי אדם בגילו של דרי, שבריאותו לקויה, יישא במאסר ממושך מאחורי סורג ובריח. עם זאת, טיבן של העבירות שבהן הורשע דרי והאינטרס הציבורי במלחמה בשחיתות מחייבים תוצאה זו. לצד זאת נציין כי אם חלילה יחולו תמורות במצב בריאותו של דרי, וככל שתהיה לכך עילה, עומדת לו על פי דין הזכות לפנות בבקשה לשחרור על תנאי ממאסר.

עו"ד הלן גלבר:  ״אור אדום בוהק לכל פוליטיקאי״

חברת המועצה עו״ד הלן גלבר, והמועמדת לראשות העיר, שחשפה את הפרשה אמרה בתגובה: ״תם ונשלם. בית המשפט העליון גזר 4 שנים על עמרם כנפו ויצחק דרי, בגין פרשות שחיתות ציבורית באשדוד. גזר הדין הזה שם סוף לפרשה אותה חשפתי לפני כמעט 15 שנה. פרשה שחשפה עיסקאות מפוקפקות שבראש ובראשונה פוגעות באזרח הקטן.

תם ולא נשלם – הפרשה הזו מהווה אור אדום בוהק לכל פוליטיקאי שרק חושב לסטות מדרך הישר. כשליחי ציבור אנחנו מחוייבים קודם כל לתושבים. בכל החלטה ובכל פעולה שאנחנו עושים.

צילום: אלעד מלכא

מינהל תקין ויושרה אישית וציבורית הן הבסיס לכל מי שלוקח על עצמו שליחות ציבורית ואני מקווה שאת הלקח של הפרשה החמורה הזו כולם למדו״.

ד"ר אלי לחמני: "יום עצוב לעיר"

ד"ר אלי לחמני – יו"ר האופוזיציה המועמד לראשות העיר אשדוד, התייחס להרשעותיהם של בכירי הנהגת העיר לשעבר: "זהו יום עצוב לעיר אשדוד, לתושביה ולמנהיגות שלה

שניים מנבחרי העיר – משדרת הניהול המרכזית, ממלא מקום ראש העיר וסגן ראש העיר הורשעו ונגזר דינם לשבת בכלא. הם הואשמו והורשע בעבירות של טוהר המידות ושחיתות

צילום: אבי רוקח

אתם מכירים אותי, אני הגעתי למערכת הזו כאדם נקי כפיים, כאדם ישר. את היושרה הזו אני הולך להביא, להכניס ולהשריש לתוך שדרת הניהול של העירייה: לתוך אגפי העירייה, לתוך עבודת העירייה.

לא יהיו קומבינות! לא יהיו מכרזים לא הוגנים! לא יהיו אפליות בין אדם מקורב לאדם שהוא ניטרלי! אצלי כולם יהיו שווים: שווים בפני החוק ושווים בפני עיריית אשדוד – כשהם נכנסים אליה.

ביום העצוב הזה המסר שלי הוא אחד: אשדוד בראשותי תהיה עיר נקיה משחיתות! אני לא אתן שאף אחד מעובדי או עובדות או נבחרי העירייה יגיע למקום הזה – ומי שיגיע – יעוף".

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן