חרם מסוכן על תלמידה (9) מאשדוד בבית ספרה: "נמאס לי מהחיים אני לא רוצה לחיות יותר"

״בגלל המצב החלטתי להוציא אותה מבית הספר״. צילום: אילוסטרציה
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

את הסיפור העצוב והמסכן חיים הזה, מספר לנו האבא של הילדה שלקח על עצמו את משימת חייו לסייע לבתו ולהציל לה את החיים. בעיקר לאחר ששמע ממנה כי היא עלולה לפגוע בעצמה. לדברי אביה של התלמידה , שורש התופעה הוא במאבק על המעמד החברתי בכיתה, בין בתו לתלמידה אחרת שסחפה אחריה תלמידים נוספים, והידרדר לחרם, שהחל בשנת הלימודים שעברה ונמשך גם בשנת הלימודים הנוכחית. לדבריו הוא פנה כבר בשנה שעברה למחנכת הכיתה ולמנהלת בית הספר, שהבטיחו לטפל בנושא.

לדברי האבא "פניתי כבר בשנה שעברה להנהלת בית הספר שלא עשו כלום בנידון ומשם המשכתי למשרד החינוך ולעיריית אשדוד שם גם לא היה מענה או טיפול כלשהו בבעיה עד שהבת שלי כבר קרסה נפשית כמה פעמים ואמרה שנמאס לה מהחיים האלה ושהיא לא רוצה לחיות יותר, כאן כבר איבדתי עשתונות וצעקתי על אותם הילדים, מה שהביא אותי לבית המעצר במשטרת אשדוד, ומכאן זה רק המשיך והחמיר, עוד ועוד הצטרפו לחרם על בתי ואנחנו נותרנו חסרי אונים, בכדי לשמור על הילדה שלי החלטתי להוציא אותה כרגע מבית הספר ונכון להיום היא בבית עד להודעה חדשה, אף אחד לא יצר איתי קשר עד כה כדי לברר את העניין, פשוט ביזיון אחד ענק בתנו צרחה בכיתה שהיא רוצה למות ואף אחד לא עשה עם זה כלום" הוא מספר.

אחרי אחת ההתעמרויות שלוותה גם במכות, הזהיר האב, שהגיע לבית הספר כדי לאסוף את בתו,  את המתעמרים שיחדלו ממעשיהם. המתעמרים טלפנו להוריהם והזעיקו אותם לבית הספר. כשאלה הגיעו התפתח עימות קולני בינם לבין האב ובעקבותיו הזעיקה המנהלת את המשטרה. "נעצרתי, נלקחתי לתחנת המשטרה ונחקרתי באזהרה", מספר האב, שאחרי שש שעות שוחרר לביתו.

ההתעמרויות בתלמידה כללו גם ביוש (שיימינג) ברשת. להלן דוגמא מייצגת, של אחת מיני רבות, שנכתבה אליה: "זאת האמת יא-בטטה, שוקלת יותר מארבעים קילו… אין לך חברות..את חושבת שאת מגניבה, את בוכה כל הפסקה יא-צומית אחת, הקנאה שורפת…היית מתה להיראות כמוני ילדה עם שיער חלק…תמותי".

הדברים, מתברר, רק הלכו, הסתבכו והסלימו. במקרה אחר של התעמרות שלוותה במכות וארעה בסוף יום הלימודים, מצאה האם שבאה לאסוף את ביתה הביתה, כשהיא ממררת בבכי. האם הזהירה את המתעמרים שאוי ואבוי להם אם תיפול שערה מראשה של ביתה. המתעמרים סילפו את דבריה וכתבו ברשת שהאם אמרה להם שתסחוב אותם בשערות, מה שעורר סערה, שמיאנה שעות רבות לשכוח. בשנה שעברה לאחר חלוקת התעודות ביום האחרון ללימודים, המתינו המתעמרים לתלמידה מחוץ לשער בית הספר  "הם פיצצו אותה במכות. דחפו אותה, היכו אותה באגרופים ובעטו בה. הגעתי לתחנת המשטרה להגיש תלונה אך שם אמרו לי שהם אינם מטפלים בתלונות על ילדים מתחת לגיל 12 וייעצו לי לפנות ל'מועצה לשלום הילד'. פניתי אליהם אבל במועצה הפנו אותי חזרה לבית הספר שאמור לדבריהם, לטפל בבעיה", אומר האב.

האב: ״זה שבר אותי לרסיסים״

האב מספר כי הם חשבו להעביר את בתם לבית ספר אחר, אך היא לא הסכימה. "היא אמרה לנו שלא מגיע לה עונש, כי היא לא עשתה שום דבר רע". האב קיווה שהשנה, כשיש מנהלת חדשה לבית הספר וגם מחנכת חדשה לכיתה, הדברים ישתנו והנושא יטופל. לדבריו הוא קיים, בין היתר, שיחות עם המנהלת, המחנכת, היועצת החינוכית והפסיכולוגית  ושמע כמו בשנה שעברה, שוב ושוב הבטחות שהנושא יטופל, מה שלא קרה.

כדי לפתור את הבעיה ניסה האב גם לרתום לנושא את הורי המתעמרים. כך למשל כתב לפני חנוכה להורים של אחת מהמתעמרים "הורים יקרים, אני משתף אותכם במקרה מתמשך חמור ביותר!!! חרם מתמשך על הבת שלי, חרם שמלווה בהקנטות, קללות והשפלות ע"י בתכם. צירפתי לכם פוסט שהבת שלי כתבה בשבוע שעבר ובמקרה נתקלתי בו. מיותר לציין שזה שבר אותי לרסיסים. אני לא מאשים אף אחד, אמיתי לגמרי, פשוט עצוב לי מאוד שזה מה שהפכנו להיות. מאחל לנו ימים טובים ובשורות טובות וחנוכה שמח עם הרבה אור ואהבה, אהבה אמיתית". 

אחת מהודעות הווטסאפ שקיבלה הילדה

להלן הפוסט המדובר: "אני יודעת שכל מי שמכיר אותי יודע שאני מלאת שמחה וילדה מאושרת אבל יש פעמים שאף אחד לא מבין אותי, מה עובר עלי, מה קרה לי ובזמן האחרון אין לי שום חברה… לפני שבוע סיפרו עלי סוד בבית ספר וגם היום סיפרו עלי סוד,  ואני כל הזמן לבד בהפסקות ולא עשיתי שום דבר רע. סתם יש שנאת חינם בעולם הזה. אני מבקשת שתאהבו כל אחד בעולם הזה כי כולם שווים ואם תעשו טוב תקבלו טוב. בבקשה תקראו את זה.

 אני יודעת שאולי לא תקראו את זה. אנחנו עכשיו נמצאים במלחמה, כמו שכולם יודעים ומספיק שהעם שלנו לא מאוחד. המורה אומרת לנו, לבנות, להיות מאוחדות הרי זה צפוי שאת יודעת למה בית המקדש חרב, בגלל שנאת חינם, אם היו עושים לך  אני יודעת שזה לא יהיה לך נעים להיות לבד בהפסקות ולא לבכות כל הזמן ולא שיתנהגו אלייך לא יפה, אז די".

בשבוע שעבר נשארה התלמידה מספר ימים בבית, הסתגרה  בחדרה ולא הפסיקה לבכות, ואמרה, כאמור, לא בפעם הראשונה, שנמאס לה מהחיים האלה. השבוע, לפני פורים, היא חזרה ללימודים והשתתפה באירועי החג בבית הספר.

עיריית אשדוד: ״התקיימה שיחה עם ההורים״

מאגף החינוך היסודי בעיריית אשדוד נמסר כי: "מדובר במקרה ידוע ומטופל בהתאם לכללים. מפאת צנעת הפרט לא נוכל לפרט מעבר לכך שהתקיימה שיחה עם ההורים והם עודכנו לגבי התהליך החינוכי שנעשה בנדון, לרווחת כלל התלמידות המעורבות".

יש לציין שתופעת החרם החברתי בבתי הספר היא אחת הבעיות המורכבות ביותר במערכת החינוך. לאחרונה הגיש יו"ר סיעת ש"ס, ח"כ ינון אזולאי, תושב אשדוד, הצעה דחופה לסדר היום  בנושא "התמודדות מערכת החינוך עם תופעת החרם והשיימינג בקרב תלמידים". לדבריו מקרי חרם חברתי, נידוי ושיימינג ברשתות החברתיות ובבתי הספר, הפכו למגפה, שגובה מחירים כבדים מנפשם של ילדים ובני נוער בישראל, ומערכת החינוך מחויבת להפעיל מנגנונים יעילים למניעת חרמות, לאיתור תלמידים במצוקה ולתת מענים רגשיים בזמן אמת. 
לדבריו, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שמקרי חרם, בריונות ושיימינג ברשתות החברתיות הפכו לנפוצים ומסוכנים יותר, ופעמים רבות מסתיימים בנזק נפשי חמור ואף באובדנות.


צוותי חינוך רבים אינם מקבלים הכשרה מספקת לזיהוי ואיתור תלמידים במצוקה או להתמודדות עם אירועי בריונות וחרם חברתי. תלמידים שחווים חרם לא מקבלים מענה מספק מצד יועצי בתי הספר והשירותים הפסיכולוגיים החינוכיים, בשל מחסור בכוח אדם ובמשאבים. לכן יש צורך בהגברת האכיפה על בריונות וחרמות, תוך חיזוק התוכניות למניעת חרמות ושיימינג ברשתות, ועל חברי הכנסת לנקוט בצעדים ממשיים למיגור התופעה, ולהבטיח שהילדים גדלים בסביבה בטוחה, תומכת ומכילה.

זאת ועוד. הצעות חוק למניעת חרם חברתי בבתי הספר הועלו  כבר מספר פעמים, אך הוא עדיין לא נחקק. ב-2022 הועלתה הצעת חוק ע"י ע"י ח"כ מאי גולן, ב-2023 ע"י חברי הכנסת: קטי שטרית ויוסף טייב, כשהצטרפו אליהם חברי הכנסת : בועז ביסמוט, אריאל קלנר ויצחק קרויזר. וב-2024 ע"י ח"כ פנינה תמנו.

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן