סוגיית הרכב המועצה הדתית באשדוד נמשכת: חברי האופוזיציה, יו"ר האופוזיציה עו"ד הלן גלבר וחבר המועצה מאיר בן חמו, פנו במכתב התראה חריף לשר לשירותי דת ולראש העיר, בדרישה לשנות את הרכב המועצה הדתית המקומית, בטענה לייצוג לקוי של כלל הסיעות בעיר ופגיעה קשה בזרם הדתי של קהילת יוצאי אתיופיה.
במכתבם, שנשלח באמצעות עורך הדין ד"ר מתן גוטמן, הם מתריעים על ליקויים חמורים בהרכב המועצה הדתית שאושר לאחרונה, וטוענים כי ההרכב הנוכחי מקדם ייצוג יתר לסיעת ש"ס ולסיעתו של ראש העיר אשדוד, ומותיר את קהילת ביתא ישראל, קהילת יוצאי אתיופיה, ללא ייצוג הולם.
במכתב מציינים גלבר ובן חמו כי ניסיונות קודמים להתריע על בעיות בהרכב המועצה הדתית לא זכו למענה מצד העירייה או משרד הדתות, וכעת הם פונים במכתב התראה רשמי. לדברי גלבר ובן חמו, ישנה פגיעה משמעותית בקהילת יוצאי אתיופיה באשדוד, המונה כ-7,500 תושבים ומזוהה כזרם דתי ייחודי עם כ-15 בתי כנסת בעיר, אך אינה זוכה לייצוג הולם במועצה הדתית, בניגוד לכללים שנקבעו בפסיקות בית המשפט ובחוזרי מנכ"ל משרד הדתות.
טענות על ייצוג יתר וניגודי עניינים
חברי המועצה טוענים במכתבם כי ההרכב הנוכחי של המועצה הדתית מעניק ייצוג יתר לסיעת ש"ס ולסיעת ראש העיר, בניגוד להנחיות שקבע בג"ץ. "ההרכב הנוכחי אינו משקף באופן הולם את המאזן הפוליטי במועצת העיר", מציין עו"ד גוטמן במכתב. לטענת גלבר ובן חמו, מספר נציגים המזוהים עם סיעות אחרות נבחרו כחלק מ"עסקה פוליטית" אשר עיוותה את הרכב המועצה הדתית וגרמה לייצוג בלתי פרופורציונלי לסיעות השלטון.
בין השמות שהוזכרו במכתב ניתן למצוא את הרב מאיר עמר וגברת סויסה. עמר, אשר שימש בעבר כנציג סיעת ש"ס במועצה הדתית, הוצג כעת כנציג של סיעות יהדות התורה ואשדוד תנצח – בניגוד להשתייכותו המוכרת לסיעת ש"ס. בנוסף, גברת סויסה, אשר הוצגה בתחילת הקדנציה כנציגת סיעתו של ראש העיר, מופיעה בהרכב הסופי של המועצה הדתית כנציגת סיעת "עתיד אשדוד" ואשדוד מתקדמת, למרות שאין לה, לטענת המכתב, כל קשר לסיעות הללו. חברי האופוזיציה מצביעים על כך ששינויים אלו יצרו ייצוג יתר לסיעת ראש העיר ולסיעת ש"ס, בניגוד לפסיקות בג"ץ והנחיות משרד הדתות.
פגיעה בקהילת יוצאי אתיופיה
חברי מועצת העיר מצביעים גם על פגיעה חמורה בקהילת יוצאי אתיופיה, המונה כאמור אלפי תושבים באשדוד אך נותרה ללא ייצוג במועצה הדתית. לדברי עו"ד גוטמן, קהילת ביתא ישראל הינה קהילה ייחודית בעלת מסורות יהודיות עתיקות, הנפרדות במובנים רבים מהזרמים המרכזיים ביהדות. במשך שנים רבות הקהילה סובלת מאפליה בקבלת שירותי דת מצד הממסד הדתי והרבנות הראשית, ובין היתר נתקלה בקשיים בפתיחת תיקי נישואין ובקבלת סמכויות רבני הקהילה.
ד״ר מתן גוטמן. צילום: שלומי יוסף
חברי המועצה דורשים כי סיעת "קול הלב", המייצגת את קהילת ביתא ישראל ואת הזרם הדתי-לאומי, תזכה לייצוג הולם במועצה הדתית. "אין הצדקה לכך שסיעה המזוהה עם זרם דתי ייחודי נותרה מחוץ להרכב המועצה הדתית", טוענים גלבר ובן חמו במכתבם. "בהתאם לפסיקות בג"ץ וחוזרי מנכ"ל משרד הדתות, יש לתת ייצוג גם לסיעות קטנות, ובפרט לסיעות המייצגות קהילות ייחודיות."
חשש לניגודי עניינים
מעבר לטענות על ייצוג בלתי פרופורציונלי, במכתבם מעלים גלבר ובן חמו חששות לניגודי עניינים בקרב חלק מחברי המועצה הדתית. בין היתר, הם מציינים את שמו של הרב אלירם כהן, שלדבריהם קיים חשש כי גיסו מועסק על ידי המועצה הדתית כמשגיח כשרות. כמו כן, הרב מאיר עמר, אשר עומד בראש מוסדות תלמוד תורה הנתמכים, לפי הטענות, על ידי המועצה הדתית, מהווה חשש נוסף לניגוד עניינים.
גלבר ובן חמו דורשים כי חשדות אלה ייבחנו באופן מעמיק ויופעלו הכללים שנקבעו בחוזר מנכ"ל משרד הדתות, לפיהם מועמד למועצה דתית או בן משפחתו המעורב בתחום עיסוקי המועצה אינו כשיר לכהן במועצה הדתית.
סיכום והדרישות המרכזיות
במכתבם דורשים חברי המועצה גלבר ובן חמו כי שר הדתות וראש העיר יפעלו לתיקון הליקויים בהרכב המועצה הדתית ולהבטחת ייצוג הולם לכל הסיעות בעיר, ובמיוחד לקהילת יוצאי אתיופיה. בין הדרישות המרכזיות שהוצגו:
הענקת ייצוג מלא לסיעת "קול הלב", המייצגת את קהילת יוצאי אתיופיה ואת הזרם הדתי-לאומי.
פסילת הנציגים המזוהים עם סיעות אחרות שאינם מייצגים באופן אותנטי את סיעתם, בהם הרב מאיר עמר וגברת סויסה.
בחינת ניגודי העניינים של המועמדים הרב כהן והרב עמר.
קבלת עותק מפרוטוקול ועדת המינויים לצורך בחינת הליך המינוי של חברי המועצה הדתית.