"חאן שער הגיא" נבנה בתקופה העותומנית (בסוף המאה ה-19) ושימש כפונדק דרכים לצליינים בדרך מירושלים ליפו. בשנים שלפני קום המדינה וגם במהלך מלחמת העצמאות, היווה החאן מקום אסטרטגי על ציר יפו- ירושלים, בגלל היותו צוואר בקבוק טופוגרפי המוקף רכסים.

הערבים, ששלטו באזור לפני המלחמה, הציבו מארבים ופגעו בשיירות האספקה של היישוב העברי בדרך לירושלים הנצורה. כיום משמש החאן, ששוקם ושומר, מרכז מבקרים שמספר את סיפור הגבורה של שיירות האספקה לפריצת הדרך לירושלים הנצורה. הביקור באתר, שאורך 45 דקות, מודרך ומנותב באמצעות טכנולוגיה, ומתאים למשפחות עם ילדים מגיל 10 ומעלה. מומלץ להירשם אליו מראש באתר האינטרנט של מרכז המבקרים, כדי להבטיח מקום, מועד וקבלת מידע ועדכונים רלוונטיים לביקור המתוכנן. לפני הביקור כדאי להאזין באתר האינטרנט של מרכז המבקרים להסכת (פודקאסט) בן 15 דקות, שנותן רקע לנושא.



הביקור באתר כולל תחנות אינטראקטיביות ותחנות מידע, שחושפים את המבקרים באופן חווייתי ועוצמתי למורשת הקרבות בדרך לירושלים, לסיפורי לוחמות ולוחמי הפלמ"ח האמיצים ולמלווי השיירות, חלקם אזרחים, שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה ושמרו על עורק חיים פתוח אליה. במסלול-5 תחנות שממוקמות ב-2 קומות. הקומה הראשונה מספרת את הסיפור על התקופה, המצב בארץ, מיעוט היהודים, הבריטים שעוצרים את העלייה לארץ והקושי להגיע לירושלים, וכל אלה באמצעות מיצג וסרטוני עדויות לוחמים, שמשלבים תמונות מהעבר, תמונות עדכניות ואנימציה.
בקומה השנייה 3 תחנות אינטראקטיביות, בהן מתמודדים המבקרים, בדומה למפקדי השיירות, עם דילמות וקבלת החלטות, כמו למשל לגבי אספקת מזון, ומפענחים הודעות אלחוט מוצפנות. תחנה נוספת, חוויתית, מדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה. אחרי שדלתות המשוריין נסגרות נשמעת עדות של חובשת. בסוף מסלול הביקור יש מיצג בו יכולים המבקרים לבחון את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים בהם: ערבות הדדית, דבקות במטרה ואהבת הארץ. לסיום כדאי לגשת לתוואי הדרך המנדטורית שבחצר, שם ניתן לראות 3 דגמים של כלי רכב מהשיירות: משאית, אוטובוס ממוגן ומשאית פורצת דרך.

מי שמעוניין להשלים את הסיפור ימשיך וייסע ל"אתר הלאומי קסטל", ששוכן בפאתי מבשרת ציון, ושהתחולל בו במלחמת העצמאות אחד הקרבות המרכזיים במאבק על הדרך לירושלים. האתר, שמהווה הנצחה ללוחמי חטיבת הראל וגדוד מורייה של חטיבת עציוני, מציג את המורשת שהתגבשה בקרב על ירושלים הנצורה. בסיור לאורך "שביל הערכים", שעובר בתעלות קשר ובבונקרים תת קרקעיים , משולבות 4 תחנות של: למידה התנסותית, פעילות אקטיבית, סרטון פתיחה ומיצג בור המים.
התחנות ממחישות 4 ערכי יסוד שבאו לידי ביטוי בעת הקרבות, ערכים שחלקם מוטמעים כיום בצהל: נחישות, רעות מנהיגות ואמינות. השביל עולה ומוביל לתצפית מרהיבה בראש ההר, ממנה ניתן להתבונן בזירת התרחשותם של הקרבות, שהתחוללו בדרך לירושלים. מהתצפית בראש ההר חוזרים המבקרים בדרך נופית לנקודת המוצא.