ההכנות הקפדניות נועדו לתת מענה לשינויי מזג האוויר, שיש החוזים שצפוי בחלק מהמקרים להיות קיצוני במיוחד בחורף הנוכחי. בצורה זו, יכולים צוותי העירייה להתמודד עם מזג אוויר בעיר גדולה הכוללת 625 רחובות ו-150 ק"מ תשתית של הולכה תת קרקעית, רצועת חוף ארוכה ואת נחל לכיש.
במסגרת ההכנות, נוקו אזורים שלמים מלכלוך ועלים העלולים לסתום קולטנים, נבדק שתעלות ההולכה נקיות, נגזמו עצים לא יציבים ורועננו נהלים בהתאם לתוכניות העבודה הסדורה של העירייה.
ראש העירייה ד"ר יחיאל לסרי: "אשדוד מתפקדת בנתה לעצמה תוכניות עבודה במגוון נושאים שיסייעו להתמודדות בימי שגרה או חירום. בסיטואציה שנוצרה, הניסיון שלנו בניהול מערכות החורף מאפשר לנו לעשות זאת במקביל לימי הלחימה, כך שנצליח להתמודד עם שתי החזיתות ולהמשיך לתת מענה לנזקי החורף או נזקי המלחמה כדי לשרת את מטרת העל שהיא הצלת חיים".
תוכניות העבודה של אשדוד נבנו לאורך שנים והן משלבות את פקודת חורף, ואת תוכנית חיזוי של חברת הסטארט אפ הישראלית Tomorrow.io.
ההיערכות הייחודית מדרגת את רמת הכוננות בארבעה צבעי הרמזור – אדום, כתום, צהוב וירוק – ומעדכנת כל שש דקות – המתקדמת ביותר בישראל. פקודת החורף בנויה על תורת הפעלה ייחודית בשילוב טכנולוגיה פורצת דרך, השולחת התראות למערך כוח אדם בחירום עם הגדרת המשימות כפי שנכתבו בתוכנית.
המערכת המתקדמת חוזה מראש את זמן הופעת הגשם ואת עוצמתו, ואת התקדמות מזג האוויר על ציר הזמן. בצורה כזו, ניתן מענה ברמה הגבוהה ביותר תוך שמירה על חיי אדם, מניעת פגיעה ברכוש ושמירה על שגרת חיים בצורה מיטיבית, תוך תכלול כל אגפי העירייה והמחלקות עד לרמת העובד האחרון.
ראש מנהל תפעול, שלמה רוטנברג, אומר כי השנה הוכנסו לתוכניות גם לקחים מהתמודדות העיר עם סופות שונות כמו ברברה, אלפיס וכרמל, שעל אף עוצמתן לא פגעו בשגרה באשדוד והעיר נותרה יבשה: "ידענו לבנות תעלות הולכת בקוטר רחב יותר ולאתר במדויק את הצמתים שבהם חייבים לשמור על הקולטנים פתוחים לטובת זרימה טובה יותר של מים.
ניתחנו מצבים, ביצענו תרגילים ונקטנו בצעדים חשובים שיסייעו לנו להתמודד עם השטח העצום של העיר וכל המשתנים סביב".