בלב ההפגנות בגיאורגיה: על מה הם מפגינים ואיך זה קשור לישראל

מי שמבקר בימים אלה בבירת גיאורגיה, טיביליסי, נתקל ברחוב הראשי של העיר בהפגנות ענק של אזרחי גיאורגיה מול הפרלמנט . מידי ערב, במינוס 7 מעלות של קור מגיעים מאות אלפי מפגינים הקוראים להחלפת השלטון . הרקע: דרישת האופוזיציה לקיים בחירות חדשות בטענה כי הבחירות לפני 3 חודשים זוייפו והממשל הנבחר נוטה לרוסיה. ואיפה זה מעמיד את ישראל בויכוח הזה? יו"ר ארגון ההסברה הישראלי, אשדודי לשעבר, איציק משה :"אין השפעה על העסקים ולא על תיירות. אנחנו בעד העם הגיאורגי"

צילום: יוסי אסולין
שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

ממש בלב מוקדי ההפגנות, מצויים משרדי מרכז ההסברה הישראלי, "בית ישראל" המנוהל על ידי איציק משה,תושב אשדוד, יו"ר ארגון ההסברה "בית ישראל". משרדיו בלב ההפגנות, מול כיכר העצמאות, בשדרות רוסטוולי. מראה סוריאלסיטי של חזית המשרדים עם דגל ישראל, כשברקע כוחות משטרה ומפגינים. ייאמר מייד שישראל לא צד בעניין ההפגנות אבל כן מוזכרת על ידי האופוזיציה במובן החיובי. גם הממשל הנוכחי מקיים יחסים תקינים עם ישראל ועם הישראלים והיהודים המקומיים. מחלון בית המלון בו התאכסנתי, ניתן היה לראות בבירור את חזית "בית ישראל" לצד כוחות הביטחון השומרים על הסדר, שבדרך כלל נשמר על ידי המפגינים. למעט בימים הראשונים של ההפגנות שהיו אלימות.

וכך כל ערב החל מהשעה 19.00 נסגר הכביש הרחב והסואן בלב בירת גיאורגיה ולמקום מגיעים מאות אלפי מפגינים. עם משרוקיות שלטים ועטופים בדגלי הלאום. בשביל ישראלי, זה היה ניראה כמו תהלוכה של יום עצמאות. הרחוב7ת מוארים בלדים נוצצים, לאורך השדרה דוכני אוכל ומזכרות וקור מקפיא שלא מרתיע את המפגינים הסוערים. סמוך לשעה 2 לפנות בוקר ההפגנה מתפזרת במהירות והתנועה בכביש מתחדשת, בלי שנשאר בדל לכלוך.


סיור בתוך לב ההפגנות מזכיר את מה שחווה ישראל במשך כשנתיים: הפגנות, חסימות כבישים, הרבה כוחות משטרה ותקשורת שמלווה צמוד מאוד ומקווה כך ניראה שהשלטון הנוכחי יוחלף בבחירות. אנשי אופוזיציה נואמים וקוראים שוב ושוב לממשלה להכריז על בחירות חדשות. הנימוק: הבחירות זוייפו והקשר של השלטון הנוכחי נוטה לרוסים.


אבל למעט ההפגנות מידי ערב שמתחילות ב19.00 ומסתיימות אי שם באמצע הלילה החיים בטיבילסי נמשכים רגיל. מסעדות ברים ובתי מלון ממשיכים רגיל. כולם מבינים ותומכים בגלוי או בסתר. כך גם נהגי מוניות שנאלצים לבצע סיבובים גדולים להגיע לידעים, כך בעלי מסעדות ושאר עסקים תיירותיים. מחוויה אישית, גיליתי כי בניגוד לתמונות שמתפרסמות בעולם על מהומות ואלימות, ההפגנות מאוד מסודרות, דמוקרטיות, מאורגנות ומשתתפים בהם בעיקר בני נוער מאוד איכותי.


ובמקביל להפגנות בארגון "בית ישראל" ו"בלשכת העסקים ישראל-גאורגיה" נערכים לכנס יובל 35 שנה לתחילת הקשרים ולעלייה הגדולה מבריה"מ, כאשר איציק משה היה לנציג הראשון הרשמי מישראל, מטעם הסוכנות היהודית, בכל בריה"מ מארגן את הכנס. בגדול הוא נמנע להביע עמדה בטענה כי מדובר בעניינים פנימיים.

לגבי הכנס הצפוי שהו מארגן להביא אנשי עסקים מישראל ומהעולם,הוא מקווה שלא יהיו שינויים. "כישראלי, כזר, אין עלינו להביע דעה ובטח לא להיות מעורבים – הן בשל חוסר ההבנה והן בשל הסיבה שלא היינו מעוניינים במעורבות נציגים זרים בהתפתחויות ובתהליכים בתוך ישראל", אומר איציק משה, אשדודי לשעבר, שהיה בעצמו יעד להתנקשות אירנית, על ידי מספר מחסלים שנשכרו מטעם משמרות המהפיכה. חיסול שסוכל על ידי שלטונות בטחון גיאורגיה.


ש. כמי שמכיר חי ונושם את המקום. מה בדיוק הבעיה?
"יש טענה של האופוזיציה שנקלטה טוב והיא שקושרים את רוסיה לגיאורגיה. לגיאורגים זיכרון היסטורי קשה משלטון בריה"מ. קם דור צעיר משכיל ואמיץ וגאה המסרב לפחד ומוכן להקריב את עצמו על פי אמונתו והבנתו, ושונה אף מדור הצעיר באירופה, שלא מוכן לקבל שלטון זר. גיאורגיה מדינה חשובה למדינות המערב מבחינה גיאופוליטית, וללא שליטה מערבית עלולים לקבל רצף בין רוסיה ואיראן שעלול להשפיע על שאר העולם, על כן יש עניין אסטרטגי למערב אירופה וארה"ב שתהיה למדינה יציבה, מערבית, דמוקרטית ומתקדמת. עשרות שנים גאורגיה צועדת בצעדי ענק לכוון אירופה, דבר שניתן להבין מאלפי נציגים מהקהילייה העסקית הפוגשים מערכות מערביות ממוחשבות שאין דוגמתן בעולם והחשש של האופוזיציה שגיאורגיה תלך לכיוון רוסיה. בשנת 2016 גאורגיה חתמה על הסכם התאגדות עם איחוד אירופה ולפני שנה 14/12/2023 הפכה רשמית ל"מועמדת" בדרכה לחברות באיחוד אירופה. ההחלטות הפוליטיות שהתקבלו בשנים האחרונות על ידי הממשלה, בעיקר חוק הדווח לעמותות הזרות, הוצהרו על ידי הממשלה כהגנה ושמירה על חוזקתה הפנימית של גאורגיה, אך מאידך קיבלו פרשנות מהאופוזיציה, לצד מוסדות אירופה, כשינוי הווקטור לכוון רוסיה. לסיכום, למרות ניסיון הסבר על עמדות הצדדים, אני בספק שניתן להבין בקלות את התופעות במדינה, כשם שמרבית העולם טרם הבין את מה שקורה במזרח התיכון. "
ואיך זה משפיע על ישראל?. משה אומר שאין שוני מהותי בין הצדדים. "גם האופוזיציה וגם הממשלה הנוכחית בעד ישראל גם בתחום המדיני וגם בתחום העסקי הרבה ישראלים עושים עסקים בגיאורגיה וזוכים לשיתוף פעולה חיובי בקרב הקהילה העסקית ובקרב הממשל. למרות התקשורת הצבעונית בישראל, אין השפעה על העסקים וגם לא על תיירות, ויתרה מזאת, אציין שתופעות קשות הרבה יותר מהעבר, לא השפיעו מעולם על העסקים של הישראלי"


ש. אתה מתראיין הרבה בתקשורת הגיאורגית. מה עמדתך ביחס למחלוקת הזו?
"בשל ההחלטה וחוסר רצון במעורבות, אמנע מלהביע דעות אישיות, אך אוכל לקבוע שגאורגיה נמצאת בשבי של הגיאופוליטיקה האזורית, ולמרות כל הצרות מעניין לראות מקרוב את ההתפתחות והטרנספורמציה בחברה פוסט-סובייטית הנמשכת עשרות שנים. נקווה יחד להצלחת העם הגאורגי ולהמשך קידום הקשרים הבילטרליים עם מדינה ידידה, כנגזר/ובהמשך להחלטה של העם שיושב בגאורגיה"

Subscribe
Notify of
guest
1 תגובה
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
أجهزة قياس الوزن العراق
أجهزة قياس الوزن العراق
15 days ago

BWER Company stands as a trusted name in Iraq’s weighbridge industry, offering innovative designs, reliable installations, and comprehensive support for all weighing requirements.

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן