בדרך לבית המשפט: 101 תלמידי בית הספר הממלכתי חרדי באשדוד נותרו ללא מבנה

במכתב התראה ששוגר היום לשר החינוך יואב קיש ולראש עיריית אשדוד ד"ר יחיאל לסרי דורשים ההורים פתרון בתוך 72 שעות. בהיעדר מענה תוגש עתירה מינהלית, כולל בקשה לסעדים זמניים. נזכיר כי היום צפויים ההורים להפגין בירושלים

שיתוף בפייסבוק
שיתוף בוואצאפ
שיתוף במייל

שנת הלימודים תשפ"ז נפתחה לפני כשבוע, אבל 101 תלמידי בית הספר "ויז'ניץ מרכז" באשדוד, בית ספר ממלכתי חרדי רשמי של משרד החינוך, עדיין לא יודעים היכן ילמדו השנה. כ-60 מהם, ובהם ילדי כיתות א' ו-ב', לומדים בימים אלה בבית כנסת מאולתר, ללא כיתות לימוד וללא תנאים פיזיים בסיסיים. כ-40 הנותרים מצטופפים במבנה שכור ברחוב התלמוד 17, שאותו נאלץ בית הספר לשכור מעמותה פרטית שקיבלה מהעירייה עצמה הקצאת קרקע ציבורית ללא תמורה.

היום הודיעו הורי בית הספר ואגודת ידידי הממ"ח כי הסוגיה עוברת לפסים משפטיים. במכתב מיצוי הליכים חריף ששיגר בשמם עו"ד ד"ר מתן גוטמן, מומחה למשפט מינהלי, נדרשים העירייה ומשרד החינוך להודיע בתוך 72 שעות על פתרון מיידי שיכניס את כל חמש הכיתות תחת קורת גג אחת, ולהציג תוכנית קבע עם מועדים מחייבים. ד"ר גוטמן רשם לאחרונה, ביחד עם חברת המועצה עו"ד הלן גלבר המלווה גם את מאבק הממ"ח, הישג משמעותי בתחום החינוך מול עיריית אשדוד, כאשר הובילו את מאבק ההורים נגד סגירת בית הספר לאמנויות "צמח" בעיר. בהיעדר מענה תוגש עתירה מינהלית, לרבות בקשה לסעדים זמניים.

המכתב חושף תמונה חמורה. בית הספר אושר על ידי משרד החינוך ביולי 2024 על בסיס נתונים שמסרה עיריית אשדוד עצמה, ובפרוטוקול הוועדה אף נרשם מפי העירייה כי היא "העמידה מבנה לטובת המוסד". בפועל, העירייה לא העמידה מעולם ולו מבנה אחד, וכשנשאלה על כך בתקשורת טענה כי בית הספר הוקם "ללא ידיעתה", טענה שמסמכי משרד החינוך מפריכים. על פי חוק לימוד חובה, האחריות להעמדת מבנה למוסד חינוך רשמי מוטלת על הרשות המקומית.

בזמן שתלמידי המוסד הרשמי היחיד נותרו ללא קורת גג, מסמכי ועדת ההקצאות של העירייה מלמדים כי באותם רובעים בדיוק הקצתה העירייה קרקעות לעמותות חינוך חרדיות פרטיות, הציבה עבורן מבנים יבילים כפתרון ביניים, ואף בונה עבור אחת מהן מבנה בית ספר באמצעות אגף הבנייה הציבורית שלה. הדין קובע סדר הפוך: מבני חינוך ציבוריים מיועדים קודם כל למוסדות הרשמיים, ורק בהיעדר צורך שלהם ניתן להעמידם לגופים פרטיים.

במכתב מועלה גם חשש ממשי לשיקולים זרים. "ויז'ניץ מרכז" הוא בית הספר הממלכתי חרדי הראשון לבנים באשדוד, והוא פתח מסלול רישום הפתוח לכלל הציבור החרדי בעיר, מסלול שזכה לביקוש והמתחרה ברשתות החינוך הפרטיות. המחדל החל, על פי המכתב, דווקא עם הצלחתו של מסלול זה, ועל רקע התבטאויות פומביות של גורמים פוליטיים נגד עצם קיומו של החינוך הממלכתי חרדי, ובהן קריאתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, ימים ספורים לאחר פתיחת שנת הלימודים, למאבק בזרם.

עו"ד ד"ר מתן גוטמן, המייצג את ההורים: "הזכות לחינוך היא זכות יסוד במדינת ישראל, וחוק לימוד חובה קובע במפורש שכל ילד זכאי לחינוך חינם במוסד רשמי, ושקיומו של המוסד מוטל על המדינה ועל הרשות המקומית. ילד בן שש שרשום כדין לבית ספר של מדינת ישראל ולומד בבית כנסת מאולתר לא מקבל את מה שהחוק מבטיח לו. זו לא שאלה של סדרי עדיפויות, זו הפרה בוטה של החוק ופגיעה בזכות יסוד של ילדים. נתנו לרשויות הזדמנות אחרונה לתקן. אם לא יהיה פתרון בתוך 72 שעות, ניפגש בבית המשפט."
דר׳ טלי פרקש, מנהלת עמותת ידידי הממ"ח: "ילדים בני שש יושבים כבר שבוע על ספסלי בית כנסת במקום בכיתה. ההורים האלה לא ביקשו שום דבר מיוחד, רק את מה שכל ילד באשדוד קיבל בפתח שנת הלימודים: כיתה, שולחן ומורה. בדיוק בשביל זה פועלת אגודת ידידי הממ"ח, לקידום הזרם הממלכתי חרדי ולמניעת הפלייתו. מי שבחר בחינוך ממלכתי מלא, עם ליבה ופיקוח של משרד החינוך, לא יכול להיות בן חורג במערכת החינוך של אשדוד."

עו"ד הלן גלבר, יו"ר האופוזיציה במועצת העיר אשדוד: "העירייה מצאה קרקעות, יבילים ותקציבי בנייה לכל מי שמקורב לרשתות הפוליטיות, ורק לבית הספר של המדינה אין כלום. זו לא רשלנות, זו מדיניות. ראש העיר לסרי צריך להסביר לתושבי אשדוד למה ילדים משלמים את המחיר של חשבונות פוליטיים, ומדוע הוא מוכר את העיר לגורמים קיצוניים במקום לעודד חינוך ממלכתי ללמוד לימודי ליבה, לרכוש השכלה וכלים להשתלבות בחברה הישראלית ולהכין את ילדיהן לעתיד של תעסוקה ושירות משמעותי״.

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ של אשדוד 10:
כבר הורדתם את האפליקציה של אשדוד10?

הורדה לאנדרואיד:

[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
[ajax_load_more container_type="div" post_type="post" offset="1" destroy_after="10"]
דילוג לתוכן