בדיקת פאפ (משטח מצוואר הרחם) מיועדת לבדיקת סרטן צוואר הרחם אצל נשים, באמצעות איסוף תאים מצוואר הרחם שלך הממוקם בחלק העליון של הנרתיק שלך. יתרונה העיקרי של הבדיקה הוא גילוי מוקדם, זאת בזכות אבחון שינויים בתאי צוואר הרחם המצביעים על התפתחות סרטן בעתיד, שבמקרים רבים יכול להגדיל את הסיכוי להחלמה ולריפוי. בדיקת פאפ נחשבת להליך בטוח וכוללת לעיתים מעט אי נוחות ודימום קל בסיומה. המשיכי לקרוא כדי להכיר את הבדיקה לעומק, להבין מתי יש לצבע אותה, וגם ללמוד על משמעות התוצאות.
מבנה צוואר הרחם
איברי הרבייה הנשיים לאיברי כוללים איברים חיצוניים ופנימיים, הכוללים את הנרתיק, הרחם, החצוצרות, השחלות ואת צוואר הרחם – החלק התחתון של הרחם המפריד בין הרחם לנרתיק. צורתו של צוואר הרחם היא כשל גליל, עם תעלה אנדו-צורבית הממוקמת בקו האמצע ומאפשרת את המעבר של הזרע. האורך הממוצע של צוואר הרחם הוא 3-5 ס"מ.
איך תדעי האם מומלץ לך לעשות בדיקת פאפ?
משרד הבריאות ממליץ לנשים לבצע את הבדיקה מדי שלוש שנים, ובגילי 25-65 כמניעה. הבדיקה נכללת בסל התרופות עבור נשים בגילי 35-54. במידה וישנם גורמי סיכון ייתכן שתתבקשי לבצע פאפ לעיתים קרובות יותר, ללא קשר לגילך. גורמי הסיכון יכולים להיות: בדיקת פאפ בה אובחנו תאים סרטניים או טרום סרטניים; התפתחות מחלת סרטן צוואר הרחם; מערכת חיסון מוחלשת; עישון; זיהום HIV; וחשיפה לדיאתילסטילבסטרול (DES) לפני הלידה.
משרד הבריאות גם ממליץ לבצע פעולת מנע, והכוונה לחיסון למניעת סרטן צוואר הרחם. כך בדצמבר 2012, אישרה ועדת סל התרופות הכללת חיסון כנגד נגיף הפפילומה HPV בסל הבריאות. החיסון ניתן בבתי הספר ברחבי הארץ, לנערות בכיתה ח'.
במקרים מסוימים תיערך בדיקת פאפ בשילוב עם בדיקת אגן.
האם כל אחת יכולה לבצע את הבדיקה?
לא בהכרח. במצבים הבאים עדיף למצוא פתרונות אחרים, אם בכלל:
- לאחר כריתת רחם מוחלטת שבוצעה בגלל גורמים שאינם קשורים לתאים סרטניים או למחלת הסרטן, כדוגמת שרירנים ברחם.
- גיל 65, וזאת רק אם תוצאות כל בדיקות הפאפ שנעשו הבדיקות היו שליליות.
ההכנות לבדיקה
חשוב שלא לבצע את הבדיקה במהלך המחזור החודשי, אלא לפחות 5 ימים לאחר סיומו. כמה ימים לפני הבדיקה חשוב להימנע משימוש בטמפונים או כל קרם ומשחה לשימוש בנרתיק, כולל חומרי סיכה ותרופות המיועדות לאזור, וגם לא לשטוף את הנרתיק. כיומיים לפני הבדיקה מומלץ גם להימנע מקיום יחסי מין.
כיצד מתבצעת בדיקת פאפ?
הבדיקה יכולה להתבצע במרפאה, בדומה לכל בדיקה גניקולוגית. בשלב הראשון נניח את הספקולום בתוך הנרתיק. מדובר במכשיר מתכת או פלסטיק ששומר על הנרתיק פתוח, וכך מאפשר לראות את צוואר הרחם בצורה ברורה וטובה. בשלב הבא, ובאמצעות מכשור ייחודי כדוגמת מברשת ייעודי נגרד דגימה של תאים וריר מהרקמה. במידה ועברת תהליך של כריתי צוואר הרחם, ניקח דגימה מהחלק העליון של הנרתיק. את הדגימות נשלח למעבדה.
תוצאות בדיקת משטח צוואר הרחם
את התוצאות אנחנו אמורים לקבל בתוך כמה ימים. תוצאה נורמלית (שלילית) מעידה על כך שלא נמצאו תאים סרטניים או טרום סרטניים בצוואר הרחם. זה אומר שנמשיך לבצע בדיקת מעקב שגרתית.
משמעותה של תוצאה חיובית או חריגה היא שישנם כמה גורמים אליהם חשוב להתייחס. הסיבות לבדיקת פאפ שאינה תקינה יכולות להיות:
- דלקת קלה.
- דיספלסיה – שינויים קלים בתאים.
- זיהום בנרתיק או בצוואר הרחם, עם דגש על וירוס הפפילומה האנושי .(HPV)
- שגיאה שנוצרה במעבדה.
- תאים טרום סרטניים או סרטניים.
בהתאם לגורם כך גם נציע את הטיפול.
ההתנהלות כאשר התוצאות חריגות
ראשית, חשוב שתזכרי כי תוצאה חריגה לא בהכרח מעידה על סרטן. יחד עם זאת, חשוב לתת מענה ולהמשיך לבדוק ולבצע מעקב רפואי.
הדרכים להמשך הטיפול כוללות:
- בחינת תוצאות בדיקות פאפ קודמות.
- ביצוע בדיקת משטח צוואר הרחם נוספת.
- בחינת ההיסטוריה המשפחתית, מצבך הרפואי ואיתור גורמי סיכון במידה וישנם.
- ביצוע בדיקות המשך כדוגמת ביופסיה וקולפוסקופיה.
- מתן מענה אונקולוגי במידה ואכן אובחן סרטן בדרגה זו או אחרת.
כמה יעילה הבדיקה?
מדובר בבדיקת סקר שהוכחה כיעילה במניעת סרטן ויחד עם זאת, לא תמיד היא מזהה את התאים הנגועים. זאת משום שהיא מבוססת על הגורם ה אנושי בלבד, וכי לא תמיד ניתן לעשות ניתוח מדויק של כל התאים ובכל דגימה. מסיבה זו מומלץ לבצע את בדיקת פאפ באופן קבוע, להתחשב בגורמי הסיכון ולהתייעץ גם איתנו. במקרים מסוימים נאלץ למצוא פתרונות נוספים.
אם את בגיל המתאים, סובלת מאחד או יותר מגורמי הסיכון שהזכרתי, או שאת פשוט רוצה להיות במעקב רפואי נכון ויעיל, מומלץ שתגיעי להיבדק או לפחות להתייעץ.
למידע נוסף , דברי איתנו
את המאמר כתב ד"ר גוטמן גיא.